Blog freon.ro

De ce se pierde freonul din instalația de climatizare auto?

13 Jun 2023 (2 minute de citit)
De ce se pierde freonul dintr-o instalație care teoretic este etanșă, deci nu are scurgeri? Aceasta este o întrebare pe care mulți șoferi ne-o adresează și la care vom încerca să răspundem în următoarele rânduri.

Dacă instalația de climatizare a vehiculului este complet etanșă, agentul refrigerant nu ar trebui să se piardă în mod normal. Cu toate acestea, există mai multe motive posibile pentru care agentul refrigerant se poate pierde, chiar și într-o instalație aparent etanșă. Iată câteva motive comune:

Scăpări de etanșeitate: Chiar dacă instalația a fost proiectată să fie etanșă, nu există o etanșeitate perfectă. De-a lungul timpului, garniturile și etanșările pot suferi uzură sau pot fi afectate de vibrații, căldură excesivă sau alte factori. Aceasta poate duce la apariția unor scurgeri mici prin care agentul refrigerant poate să se piardă treptat.

Daune fizice: Instalația de climatizare a vehiculului poate fi expusă la impacturi sau deteriorări fizice, cum ar fi lovituri în trafic sau zgârieturi cauzate de obiecte străine. Aceste daune pot afecta integritatea sistemului și pot duce la scurgeri de agent refrigerant, mai ales în zona radiatorului din fața mașinii (condensorului), care este cea mai expusă în mers și care are presiunile de lucru cele mai înalte.

Evaporarea prin porozitate: Chiar și componentele etanșe ale instalației pot avea o anumită porozitate microscopică, care permite scurgerea treptată a agentului refrigerant prin peretele componentelor. Acest fenomen se numește evaporare prin porozitate și poate duce la pierderea lentă a agentului refrigerant în timp.

Defecte de fabricație: În unele cazuri, pot apărea probleme de fabricație la componente sau etanșări, care pot duce la scurgeri de agent refrigerant chiar și într-o instalație nouă și aparent etanșă.

Erori de întreținere: Întreținerea necorespunzătoare sau efectuată de persoane neautorizate poate provoca scurgeri de agent refrigerant. Manipularea incorectă a componentelor sau echipamentelor de reîncărcare, cum ar fi supapele de umplere sau manometrele, poate duce la scurgeri accidentale sau la eliberarea excesivă a agentului refrigerant.

Pentru a preveni pierderea excesivă de agent refrigerant, este important să se efectueze verificări periodice ale sistemului de climatizare și să se efectueze reîncărcări atunci când este necesar. De asemenea, este recomandabil să se consulte un tehnician calificat în cazul în care există scurgeri evidente sau scăderi semnificative ale nivelului agentului refrigerant.

Recomandă acest articol:
Ai nevoie de încărcare freon auto la domiciliu?

Încărcăm instalația de climatizare cu freon auto, atât la service cât și la domiciliu. Igienizăm profesional cu ozon habitaclul mașinii, pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute. Service autorizat R.A.R. și A.G.F.R.